از دست دادن عزیزان یکی از تلخ ترین حوادث ممکن برای هر فردی می باشد. اگر این اتفاق ناگوار بر اثر حادثه ای مانند: تصادف رخ دهد، طبق قوانین شورای عالی به خانواده آن فرد متوفی دیه تعلق می گیرد. نرخ این دیه هر ساله تغییراتی می کند. امسال نیز نرخ دیه افزایش یافته است. در ادامه مصوبه جدید شورای عالی در مورد دیه سال 1400 را بررسی می کنیم.
سال گذشته نرخ دیه در ماه های عادی 330 میلیون تومان و در ماه های حرام 440 میلیون تومان بوده است. نرخ دیه سال 1400 در مقایسه با سال گذشته 45 درصد افزایش پیدا کرده است. یعنی امسال نرخ دیه در ماه های عالی 480 میلیون تومان تعیین شده است.
دقت داشته باشید که این مصوبه از 1 فروردین 1400 اجرا می شود.
دیه، یکی از مجازات اسلامی در نظر گرفته شده برای برخی از جرایم می باشد. طبق ماده 448 قانون مجازات اسلامی، دیه مقدار مال معینی است که برای جنایات غیر عمدی بر نفس و عضو تعیین شده است. به صورت کلی این قانون برای افرادی می شود که جرایم آن ها شامل قصاص نمی شوند.
در تعریفی ساده تر: اگر جرایم غیر عمدی موجب آسیب رسیدن به اعضای بدن یا جان شده باشد، بر اساس حکم شرعی مجرم باید دیه تعیین شده را به فرد آسیب دیده یا خانواده متوفی پرداخت کند.
نرخ دیه مرد و زن در تصادفات و حوادثی از این قبیل که پرداخت دیه باید از طریق بیمه و یا صندوق تامین خسارات بدنی صورت بگیرد، به صورت برابر محاسبه می شود.
همانطور که می دانید نرخ دیه ماه های عادی با نرخ دیه ماه های حرام متفاوت است. ماه ذی القعده، ذی الحجه، محرم و رجب، ماه های حرام می باشند که نرخ دیه در آن ها بیشتر از ماه های عادی محاسبه می شود. نرخ دیه در ماه های حرام سال 1400، 640 میلیون تومان در نظر گرفته شده است.
بررسی نرخ دیه کامل انسان از اهمیت زیادی برخوردار است، زیرا این نرخ هر ساله با توجه تورم موجود در کشور تغییر می کند. به این ترتیب کارشناسان با بررسی میزان تورم اعلام شده توسط بانک مرکزی، نرخ دیه کامل انسان را تعیین می کنند. سپس نرخ تعیین شده، توسط رئیس قوه قضاییه به عموم اطلاع رسانی می شود.
با مشخص شدن نرخ دیه، شرکت های بیمه می توانند خدمات و میزان تعهدات خود برای بیمه نامه های شخص ثالث تنظیم کنند. دقت داشته باشید که میزان یا همان نرخ دیه روی حق بیمه ابلاغی تاثیر مستقیم دارد.
از طرفی شیوع ویروس کرونا بسیاری از کسب و کار ها را تحت تاثیر قرار داده و فشار زیادی را در کنار تورم به مردم تحمیل کرده است. به همین دلیل اگر هزینه بیمه نامه اجباری شخص ثالث افزایش زیادی داشته باشید، می تواند فشار اقتصادی سنگینی را به بسیاری از مردم وارد کند. این موضوع علاوه بر فشار مالی می تواند تبعات دیگری مانند: فشار روحی و روانی، احساس ناامنی، بیمه گریزی و ... به همراه داشته باشد. رئیس قوه قضائیه و کارشناسان با بررسی این موضوعات، نرخ دیه را به گونه ای تعیین کرده اند که تعادل لازم بین نرخ دیه و حق بیمه ایجاد شود.
در ماه های حرام سقف تعهدات بیمه شخص ثالث 2.5 درصد مبلغ دیه می باشد. در سال 1400، با بالا رفتن نرخ دیه حداقل تعهدات مالی شرکت های بیمه برای بیمه شخص ثالث 16 میلیون تومان است.
در برخی شرایط، زمان وقوع حادثه نیازی به گزارش مقامات و کروکی پلیس نمی باشد. در ادامه این شرایط را به صورت مختصر شرح می دهیم:
نکته دیگر، با تغییر نرخ دیه در سال 1400، سقف ارزش خودرو های غیر متعارف 320 میلیون تومان در نظر گرفته شده است. دقت داشته باشید، خودرو های غیر متعارف ارزشی برابر با نصف میزان دیه تعیین شده در آن سال می باشد.
همانطور که اشاره شد، دیه برای جبران خسارات وارد شده به عضوی از بدن پرداخت می شود. در صورتی که میزان خسارت ارش در قانون تعیین نشده است. به عنوان مثال: در قانون برای برخی از اعضای بدن مانند: پاره شدن و یا آسیب دیدن یک تار عصبی در دست دیه ای تعیین نشده است. در برخورد با همچین موضوعی برای جبران خسارت قاضی با توجه به نظر کارشنان مبلغی را با عنوان ارش تعیین می کند که فرد مقصر باید آن را پرداخت کند.
طبق ماده 367 قانون مجازات اسلامی، در صورت آسیب رساندن به عضو فردی که برای آن مقدار دیه خاصی تعیین نشده باشد، فرد مقصر موظف به پرداخت ارش می باشد و بر اساس ماده 495، تعیین ارش با توجه به دیه کامل انسان، نوع جنایت و خسارت وارد شده توسط کارشناس صورت می گیرد.
در این مقاله به نرخ دیه و تاثیرات آن روی بیمه شخص ثالث پرداختیم. سامانه آیریس با ارائه خدمات تخصصی در زمینه خرید انواع بیمه نامه اعم از بیمه نامه شخص ثالث، می تواند شما را همراهی کند. شما با استفاده از این سامانه می توانید بهترین بیمه نامه را با کم ترین هزینه خریداری کرده و ظرف مدت کوتاهی آن را درب منزل تحویل بگیرید.
هر کجای ایران هستی آنلاین سفارشتو بده
شروع فرآیند خرید