احتمال بروز حادثه برای وسایل نقلیه همیشه وجود دارد. حتی گاهی با وجود پیروی از قوانین و رعایت نکات ایمنی، باز هم حوادثی رخ می دهد. این خطرات هم عابرین پیاده و هم خود سرنشینان وسایل نقلیه را تهدید می کند. موتور سیکت ها جزء وسایل نقلیه ای هستند که به تنهایی در معرض خطرات گوناگون و زیادی قرار دارد. در این بین شرکت های بیمه برای کم کردن این ضرر و زیان ها و رفاه حال مردم، بیمه هایی را ارائه کردند. این بیمه ها در موقع حوادث، بسته به سقف تعهدات جبران خسارت می کنند.
در ادامه به تمام نکات و موارد مهم در مورد این بیمه ها و شرکت های ارائه دهنده آن ها می پردازیم.
شرکت های بیمه برای موتور سیکلت ها دو نوع بیمه شخص ثالث موتور سیکلت و بیمه بدنه موتور سیکلت ارائه می دهند.
بیمه کوثر، تعاون، دانا، البرز، پارسیان، آسیا، رازی، پاسارگاد، ایران و بیمه ما از شرکت های ارائه دهنده بیمه موتور سیکلت با سقف تعهدات مختلف می باشند.
دقت داشته باشید که بیمه شخص ثالث برای همه افرادی که دارای وسایل نقلیه هستند، اجباری است. بسیاری از موتور سواران بدون توجه به خطرات در سطح شهر تردد می کنند و از پوشش های بیمه شخص ثالث در زمان بروز حوادث اطلاعی ندارند.
تهیه این بیمه ها به نفع موتور سواران است، زیرا در زمان بروز آسیب ها و خسارات مالی و جانی تا سقف تعهدات بیمه جبران خسارت می شود. بیمه شخص ثالث موتور سیکلت مانند بیمه شخص ثالث اتومبیل می باشد. خسارات تحت پوشش این بیمه به شرح زیر می باشد:
در صورت وارد شدن خسارت های مالی در زمان بروز حادثه به فردی غیر از راننده مقصر تحت پوشش بیمه شخص ثالث؛ طبق تعهدات قرار داد شرکت بیمه اقدام به جبران خسارت های وارد شده می کند.
در زمان بروز حادثه اگر خسارت جلنی به افرادی غیر از راننده مقصر تحت پوشش بیمه وارد شود، شرکت بیمه اقدام به جبران خسارت های وارد شده می کند.
بر اساس تعهدات موجود در قرار داد بیمه شخص ثالث موتور سیکلت؛ اگر به راننده موتور سیکلت خسارت های جانی وارد شود، بیمه خسارت های وارد شده را جبران می کند.
در سال 99، تعهدات و پوشش بیمه شخص ثالث جهت جبران خسارت مالی از 11 میلیون تومان تا سقف 220 میلیون تومان، برای جبران خسارت های جانی (فوت یا نقص عضو کامل هر فرد) 440 میلیون تومان و برای جبران خسارت راننده 330 میلیون تومان تعیین شده است.
دقت داشته باشید که مواردی جزء تعهدات و پوشش های بیمه شخص ثالث نمی شود. این موارد شامل: خسارت های وارد شده به موتور سیکلت(راننده مقصر)، خسارت های وارد شده به محموله یا بار موتور سیکلت تحت پوشش بیمه، خسارت ها و آسیب های ناشی از تشعشات و اشعه رادیواکتیو، جبران جرائم ناشی از محکومیت قضایی می شود.
پوشش جانی در بیمه موتور سیکلت به دو صورت: جبران خسارت فوت اشخاص ثالث در زمان وقوع حادثه با موتور (پرداخت دیه) و جبران خسارت آسیب هایی مانند نقص عضو و از کار افتادگی می باشد.
همچنین هزینه های درمان اشخاص ثالث، غرامت فوت، نقص عضو موقت و دائم و خسارت های مالی وارد شده به اشخاص ثالث توسط بیمه جبران و پرداخت می شود.
به صورت کلی تعهدات و پوشش بیمه موتور سیکلت برای خسارت های جانی و مالی به شرح زیر می باشد:
خسارت های ناشی از تصادف، واژگونی، سقوط، آتش سوزی، آسیب یا از بین رفتن محموله های اتومبیل یا وسیله نقلیه اشخاص ثالث توسط بیمه جبران می شود.
بیمه شخص ثالث دارای پوشش های مختلفی است. یکی از این پوشش ها، بیمه حوادث راننده می باشد. به این ترتیب نیازی به تهیه بیمه حوادث راننده به صورت جداگانه نیست. تهیه بیمه شخص ثالث برای تمامی رانندگان اجباری است؛ به همین دلیل همه آن ها می توانند از پوشش های آن مثل: بیمه حوادث راننده استفاده کنند.
در صورت آسیب دیدن راننده مقصر، این بیمه خسارت های وارد شده را جبران می کند. طی تغییرات اعمال شده، پوشش های بیمه حوادث شامل: دیه فوت و نقص عضو، جبران هزینه های پزشکی و دیه جراحت های جزئی می شود.
بیمه مرکزی در اوایل هر سال، نرخ حق بیمه موتور سیکلت را مشخص می کند. معمولا حق بیمه با توجه به نرج دیه و تعداد سیلندر و نوع موتور سیکلت تعیین می شود.
موتور سیکلت ها را بر اساس نوع می توان به چهار دسته: موتور سیکلت گازی، موتور سیکلت دنده ای یک سیلندر، موتور سیکلت با دو سیلندر و یا بیشتر، موتور سیکلت سه چرخ و سایدکار تقسیم کرد.
دقت داشته باشید که هر چقدر تعداد چرخ و سیلندر در موتور بیشتر باشد، قیمت بیمه ثالث بیشتر می شود. همچنین هزینه بیمه موتور های دنده ای نسبت به موتور های گازی بالا تر است. موتور هایی که مدل آن ها جدید تر است، هزینه بیمه کم تری را باید بپردازند.
نکته: طرح و پوشش انتخابی بیمه گذار روی حق بیمه تاثیر دارد و موجب افزایش آن می شود.
نرخ حق بیمه به تومان | نوع موتور سیکلت |
|
351،100 | موتور سیکلت گازی | 1 |
428،900 | موتور سیکلت دنده ای یک سیلندر | 2 |
471،200 | موتور سیکلت دو سیلندر و بیشتر | 3 |
506،700 | موتور سیکلت دنده ای سه چرخ یا سایدکار | 4 |
هزینه بیمه موتور سیکلت نسبتا پایین می باشد. به همین دلیل بیشتر شرکت های بیمه تمایلی به ارائه بیمه موتور سیکلت به صورت اقساطی ندارند. در این بین تنها برخی از شرکت ها با در نظر گرفتن شرایط و رفاه مردم، این بیمه نامه را به صورت اقساطی ارائه می دهند.
دقت داشته باشید که در شرکت های مختلف، شرایط اقساط نیز متفاوت است. به عنوان مثال: مبلغ اقساط، زمان در نظر گرفته شده برای پرداخت چک ها و مواردی دیگر در هر شرکت متفاوت است.
از شرکت های معتبر ارائه دهنده بیمه موتور سیکلت به صورت قسطی می توان به رازی، دانا و پاسارگاد اشاره داشت. با توجه به اینکه نرخ حق بیمه موتور سیکلت پایین تر از حق بیمه خودرو ها می باشد؛ به همین دلیل شرکت های دیگر این بیمه را به صورت اقساطی ارائه نمی دهند.
در اکثر شرکت های بیمه، امکان خرید بیمه موتور سیکلت کوتاه مدت وجود ندارد و آن را به صورت یک ساله ارائه می دهند. تنها در شرکت هایی مانند: پاسارگاد امکان خرید بیمه موتور سیکلت کوتاه مدت (بیمه موتور سیکلت سه ماهه، بیمه موتور سیکلت شش ماهه، بیمه موتور سیکلت نه ماهه) وجود دارد.
بیمه موتور سه ماهه برای افرادی که بعد از این مدت مجبور به فروش موتور سیکلت خود هستند، تعریف و ارائه شده است.
نکته: دقت داشته باشید که نرخ بیمه موتور سیکلت یک ساله از بیمه موتور سیکلت سه ماهه و بیمه موتور سیکلت شش ماهه کم تر می باشد. حق بیمه این بیمه های کوتاه مدت نیز طبق پوشش ها و تقاضای بیمه گزاران محاسبه می شود.
نرخ تعیین شده بیمه کوتاه مدت موتور سیکلت توسط بیمه مرکزی به شرح زیر می باشد:
حق بیمه سالانه | نوع بیمه کوتاه مدت |
30% حق بیمه | بیمه سه ماهه موتور سیکلت |
60% حق بیمه | بیمه شش ماهه موتور سیکلت |
90% حق بیمه | بیمه نه ماهه موتور سیکلت |
این طرح ها برای تشویق رانندگان موتورسیکلت، افزایش ایمنی رانندگی ها و راحت کردن خیال رانندگان از جریمه دیرکرد بیمه، در زمان شرایط نامناسب مالی ارائه شده اند.
در تعیین و مشخص نمودن نرخ بیمه، موارد مختلفی مانند: ویژگی های موتور سیکلت در نظر گرفته می شود. این عوامل گاها به صورت مستقیم و گاها به صورت غیر مستقیم روی نرخ حق بیمه تاثیر دارد. به عنوان مثال: هزینه بیمه موتور های جدید، کوچک و کم قدرت پایین است.
دقت داشته باشید که شرکت های بیمه، برای جبران خسارت از شما مدارکی نظیر: اصل و کپی کارت شناسایی و شناسنامه راننده مقصر و زیان دیده، اصل و کپی بیمه نامه معتبر و متوالی راننده مقصر و زیان دیده، اصل و کپی کارت ملی مقصر و زیان دیده، اصل و کپی گواهینامه راننده مقصر و زیان دیده، اصل فاکتور لوازم با تاییدیه کارشناس را می خواهند.
فرد زیان دیده (راکب، مالک، بیمه گذار، نماینده قانونی) برای دریافت هزینه خسارت های متحمل شده، باید برای تشکیل پرونده و اعلام خسارت به پذیرش مراجعه کنند. در مرحله بعدی فرد باید به بخش ارزیابی خسارت رفته و پرونده را برای برآورد خسارت ارائه دهد.
پس از آن برای دریافت خسارت، باید به بخش صدور چک مراجعه کنید. برای رفع نواقص احتمالی پرونده و تعمیرات اقدام کنید و در آخر برای مشاهده سلامت وسیله نقلیه به بخش کارشناسی خسارت و ارائه فاکتور مراجعه کنید. پس از آن می توانید برای دریافت خسارت خود به بخش صدور چک مراجعه کنید.
شروع بیمه نامه خریداری شده از ساعت 24 همان روز اول است و تا پایان ساعت 24 آخرین روز اعتبار دارد. بهترین زمان برای تمدید اعتبار، یک هفته مانده به اتمام بیمه نامه می باشد.
تمدید در روز آخر توصیه نمی شود، زیرا امکان بروز مشکل در فرآیند صدور بیمه وجود دارد. در صورت اتمام بیمه نامه و بروز حادثه طی این مدت، شرکت بیمه هیچگونه خساراتی را بر عهده نمی گیرد. پس برای جلوگیری از این مشکلات حتما قبل از آخرین روز برای تمدید بیمه نامه اقدام کنید.
همانطور که می دانید، داشتن بیمه شخص ثالث اجباری است. به همین دلیل در صورت تاخیر در تمدید و یا نداشتن آن، فرد باید مبلغی را به عنوان جریمه دیرکرد پرداخت کند. محاسبه این مبلغ به صورت روز شمار است و حداکثر تا 365 روز حساب می شود.
اگر بنابر هر دلیلی موتور سیکلت توسط نیروی انتظامی از رده خارج اعلام شود، بیمه نامه فسخ می شود. محاسبه هزینه آن هم به صورت روز شمار از تاریخ صدور بیمه نامه انجام می شود.
اگر می خواهید مالکیت موتور سیکلت خود را به فرد دیگری دهید، بیمه نامه نیز باید انتقال یابد. به این ترتیب باید به شرکت ارائه دهنده بیمه خود رفته و درخواست انتقال بیمه نامه را ثبت کنید. پس از انجام روال قانونی، بیمه نامه به شخص جدید انتقال می یابد.
در صورت بروز حادثه و مقصر شناخته شدن راننده موتور سیکلت، شرکت بیمه کننده اقدام به جبران خسارت می کند. در صورت نداشتن گواهینامه شخص مقصر (راننده موتور سیکلت)، شرکت بیمه کننده جبران خسارت می کند، اما هزینه های آن را با توجه به شرایط به صورت اقساطی یا یکجا از مالک موتور سیکلت دریافت می کند.
رانندگی بدون گواهینامه غیر قانونی و مجازاتی مانند: جریمه نقدی در پی دارد. در صورت نداشتن گواهینامه و آسیب راننده مقصر، غرامتی به آن تعلق نمی گیرد. همانطور که اشاره شد، تهیه بیمه شخص ثالث اجباری و در صورت عدم تهیه شامل جریمه روزانه می شود.
شرکت های بیمه در برخی شرایط مانند: تصادف عمدی، رانندگی در زمان استعمال و مصرف مواد مخدر و الکل، نداشتن گواهینامه و مسروقه بودن موتور سیکلت هیچ خسارتی به راننده مقصر پرداخت نمی کنند.
و البته در شرایطی مانند آسیب دیدن فرد در حادثه و نداشتن بیمه شخص ثالث مشکلاتی به وجود می آید؛ زیرا پلیس به مدارک دو طرف برای ارائه گزارش احتیاج دارد. در این شرایط امکان به وجود آمدن مشکلاتی از سمت شرکت بیمه طرف قرار داد با خودروی مقصر نیز برای پرداخت خسارت به راننده زیان دیده دارد.
برای گرفتن استعلام می توان به دو روش سنتی و آنلاین اقدام کرد. در ادامه هر یک از این دو روش را شرح می دهیم.
در این روش تنها کافی است با نمایندگی های بیمه مورد نظر خود تماس بگیرید و یا به صورت حضوری مراجعه کنید. به این ترتیب می توانید از نرخ یا قیمت حق بیمه مطلع شوید. دقت داشته باشید که مراجعه به صورت حضوری با شرایط الان جامعه و درگیری های روزمره، می تواند وقت گیر باشد. تماس گرفتن نیز به نوعی زمان شما را هدر می دهد، زیرا باید با نمایندگی شرکت های مختلفی تماس بگیرید تا بتوانید خدمات آن ها را مقایسه کنید.
در استعلام آنلاین می توانید از طریق سامانه آیریس و وارد کردن اطلاعات لازم، در کوتاه ترین زمان ممکن استعلام نرخ بیمه موتور سکلت را دریافت کنید. در این روش هیچگونه محدودیت زمانی وجود ندارد. همچنین در این روش با یک بار وارد کردن اطلاعات، می توانید از شرایط و نرخ بیمه های مختلف مطلع و بیمه مناسب خود را از میان آن ها پیدا کنید.
در سامانه آیریس امکان مقایسه همه بیمه ها با یکدیگر وجود دارد. به این ترتیب از طریق این سامانه می توانید برای تهیه طرح و بیمه نامه مورد نظر خود اقدام کنید. این فرآیند به صورت آنلاین بوده و با توجه به وضعیت کنونی، در کم ترین زمان ممکن و بدون خطر می توانید بیمه نامه مورد نظر خود را خریداری کنید.
برای تهیه این بیمه در ابتدا باید نوع موتور سیکلت (دنده ای تک سیلندر، دو سیلندر به بالا، سه چرخ، برقی) را در سامانه آیریس انتخاب کنید. سپس سال ساخت موتور سیکلت خود را در کادر مشخص شده وارد کنید. در مرحله بعدی باید خسارت داشتن یا نداشتن موتور سیکلت مشخص شود. سپس باید سابقه عدم خسارت بیمه موتور سیکلت وارد کنید. در نهایت باید تاریخ سررسید بیمه فعلی موتور سیکلت خود را وارد کنید. به این ترتیب در صورت داشتن جریمه دیر کرد، برای تعیین و محاسبه نرخ بیمه لحاظ می شود.
در سامانه فروش آنلاین بیمه آیریس برای رفاه حال مردم و صرفه جویی در زمان، امکان مقایسه بیمه های مختلف با یکدیگر وجود دارد. به این ترتیب در کوتاه ترین زمان ممکن بدون محدودیت زمانی و مکانی می توانید برای تهیه بیمه مورد نظر خود از طریق این سامانه اقدام کنید.