بیمه درواقع قراردادی است که در قبال پولی که شخص به بیمه گذار پرداخت میکند، بیمهگر متعهد میشود در صورتی که خسارت و زیانی به بیمهگذار وارد شود، آن را جبران کند.
بیمهها به سه دستهی اصلی تقسیم میشوند:
دستهی دیگری از بیمهها نیز وجود دارد که بیمههای خاص است.
بیمه اشخاصاین نوع بیمه، مواردی را تحت پوشش قرار میدهد که به بیمه گزار به خاطر بروز حادثهای آسیب دیده و حتی دچار نقص عضو شده است و ممکن است دیگر نتواند کار کند. یا این حادثه منجر به مرگ شخص شده است در حالیکه وارثان قانونی دارد و یا افرادی را طبق قانون تعیین کرده است که پس از مرگ وی واجد دریافت بیمه اشخاص هستند. این بیمه میتواند منبع درآمدی در دوران سالخوردگی و کارافتادگی باشد. بیمه اشخاص دارای مجموعههای زیر است.
در این نوع بیمهی اشخاص، بیمهگر در قبال دریافت مبلغ مشخصی از بیمهگزار به عنوان حق بیمه در زمان مشخص، قرارداد میبندد که شخص پس از مدت معینی حتی اگر در قید حیات نباشد ولی صاحب وارث قانونی باشد و افرادی را نیز برای دریافت حق بیمه تعیین کرده باشد، مبلغی را به عنوان سرمایه به خود شخص و یا وارثان او پرداخت کند.
2-بیمه حادثه:بیمهی حوادث اشخاص، سوانح و حوادثی را پوشش خواهد داد که این اتفاقات باعث نقص عضو، از کار افتادگی دائم یا موقت، جراحات و صدمات به وجود آمده، شود. بیمه حوادث در صورت رخ دادن این قبیل رویدادها هزینههای درمانی را جبران میکند و خسارت معینی را پرداخت میکند.
3-بیمه درمانی(تکمیلی):این بیمه شامل هزینههای ویزیت، آزمایشهای پزشکی، جراحی، هزینههای اتاق عمل، هزینههای دارو، زایمان، دندان پزشکی، بیهوشی، جابجایی بیمار و سایر مواردی را که بیمهگر در قرارداد ملزم به پرداخت آن است، شامل میشود. به طور کل باید بیمهگر هزینههای درمانی بیمهشدگان را پرداخت و جبران کند.
- بیمه درمانی کرونا:به منظور کاهش نگرانی ها و فشار هزینه های ناشی از ابتلا به کرونا و دسترسی مناسب به خدمات درمانی بیمه کرونا توسط شرکت های بیمه ارائه شد. این بیمه خدمات مختلفی را پوشش می دهد که در مواقع نیاز می توانید از آن ها بهره مند شوید.
بیمه اموالممکن است طی حوادثی اموال شخص آسیب ببیند و یا آن را از دست دهد. در این صورت برای جبران خسارت میتواند اموال و داراییهای خود را بیمه کند. این اموال میتواند شامل منزل، پول و موارد دیگر که دارایی شخص به حساب میآیند، باشد.
بیمه اموال نیز به چند دسته تقسیم میشود:
1-بیمه های مربوط به خودرو و موتورسیکلت (شخص ثالث و بدنه):بیمهگذار میتواند طی قراردادی با بیمهگر و پرداخت مبلغ مشخصی، در صورت بروز حادثه و آسیب به اتوموبیل، خسارت دریافت کند. در این صورت خسارت مالی که به خودرو و یا موتورسیکلت وارد شده است و همینطور آسیب به سرنشینان آن و اشخاص ثالث، جبران میگردد. این حادثه میتواند تصادف، آتشسوزی و یا سرقت اتومبیل باشد.
2-بیمه آتش سوزی:این بیمه ساختمانها، شرکتها، منازل، اصناف را پوشش میدهد. در صورت ایجاد آتشسوزی، صاعقه، انفجار این بیمه خسارت مالی به وجود آمده را جبران میکند. علاوه بر حوادث ذکر شده حوادثی مانند سیل، زلزله، ترکیدگی لولهی آب و خطرات متنوع دیگری که یک ساختمان را تهدید میکند، بیمه آتش سوزی پوشش خواهد داد.
3-بیمه حمل و نقل (ترانزیت، داخلی و...):این نوع بیمهی اموال افرای را شامل میشود که در کار صادرات و واردات هستند و ممکن است بار و کالای واردات و صادراتی آنها، جان آنها و اشخاص ثالث، مورد تهدید و خسارت قرار بگیرد. بیمهی حملونقل و یا باربری، حملونقل در داخل کشور و یا صادرات به کشورهای دیگر از طریق راههای زمینی، هوایی، آبی را نیز پوشش میدهد. حق بیمه بستگی به ارزش کالا، منطقهی جغرافیایی و موارد دیگر دارد.
4-بیمههای مهندسی:این بیمه پروژههایی که در دست احداث هستند و یا ساخت آنها به اتمام رسیده است را پوشش میدهد. این پروژهها میتواند شامل پلسازی، راهسازی، سدسازی و هر پروژهی عمرانی دیگری باشد. همینطور تجهیزات و ماشین آلات و سازههای صنعتی و خطوط تولید را نیز در بر میگیرد. این بیمه نیز دارای دستهبندیهای مشخصی میباشد.
بیمه مسئولیتاین بیمه افرادی از قبیل پزشکان، دندان پرشکان،کارفرمایان در قبال کارکنان و کلیهی افرادی که در جامعه مسئولیت مدنی دارند را پوشش میدهد. در واقع این بیمه قصور و اشتباه و خطاهایی که ممکن است افراد با دارا بودن مسئولیت مدنی مرتکب شوند را جبران میکند. بیمهی مسئولیت شامل بیمه مسئولیت مدنی دارندگان ماشین آلات ساختمانی و اشخاص ثالث ناشی از عملیات عمرانی و ساختمانی و بیمه مسئولیت مدنی مالکین آسانسور و صاحبان مجموعههای ورزشی نیز میشود. این بیمه نیز مانند سایر بیمهها دارای دستههای مشخصی است.
1- بیمه مسئولیت عمومی:هنگامی که به اشخاص ثالث حین کار و فعالیت خسارت جانی و مالی وارد میشود و عامل این خسارتها طبق قانون مسئول مربوطه معرفی شود درنتیجه برای جبران خسارتها میتوان از پوشش بیمه مسئولیت عمومی استفاده کرد. این بیمه نیز دارای 15 زیر مجموعه میباشد.
2-بیمه مسئولیت حرفهای:این بیمه افرادی را شامل میشود که ممکن است به خاطر شغل و حرفهی خود خسارت جانی و مالی به افراد مرتبط وارد کنند. بیمه مسئولیت حرفهای خسارت و زیان وارد شده به افراد آسیب دیده را جبران میکند. خود این بیمه نیز دارای زیرمجموعه است و به چندین بخش تقسیم میشود.
3-بیمه مسئولیت تولید کنندگان کالا:زمانی که کالای تولید شده توسط تولید کننده باعث خسارت جانی و مالی برای مصرف کننده شود، بیمه مسئولیت تولیدکنندگان کالا، این خسارت را جبران خواهد کرد. این بیمه علاوه بر تولید کننده و مصرف کننده، فروشندگان و توزیعکنندگان را نیز تحت پوشش قرار میدهد.
4-بیمه مسئولیت کارفرما در قبال کارکنان:این نوع بیمه مسئولیت مربوط به کارفرما و کارکنان میباشد به این صورت که درصورت رخداد حادثهای برای کارکنان، بیمه خسارتهای مالی و جانی ایجاد شده را پوشش میدهد و آن را جبران خواهد کرد. کارکنان میتوانند استخدام رسمی یا قراردادی ویا روزمزد باشند. بیمه مسئولیت کارفرما در قبال کارکنان، شخص ثالث و افراد در حین مأموریت را نیز پوشش میدهد.
بیمه خاصبیمهی خاص مواردی را شامل میشود که کاربرد کمتری نسبت به بیمههای دیگر دارند و میتواند مواردی زیر را در بر بگیرد که البته تنها محدود به این موارد نیستند و این موارد نمونه ای از بیمه خاص به حساب میآید.
1-بیمه هواپیما:این بیمه میتواند خسارت وارد شده به بدنهی هواپیما، آسیب کلی وارد شده به آن، مسئولیت در قبال اشخاص ثالث و مسافران را تحت پوشش قرار دهد. هلیکوپتر، گلایدر و ... نیز میتوانند از این بیمه استفاده کنند.
2-بیمه کشتی:هنگام رخداد حوادثی مانند غرق شدن، برخورد صاعقه، آتشسوزی و .... برای کشتی، بیمه خاص این حوادث را پوشش میدهد و جبران خواهد کرد. از جمله شناورها، لنجها، یدک کشها نیز هنگام آسیب دیدن در صورتی که با بیمه قرارداد داشته باشند، میتوانند از این بیمه استفاده کنند.
3-بیمه وام بانکی:بانکها به دلیل آنکه از باز پسگیری مطالبات خود در زمان مشخص اطمینان ندارند در نتیجه میتوانند از این بیمه استفاده کنند. در این صورت بیمهگر طی قراردادی و با دریافت حق بیمه مشخص، تعهد میدهد که اگر شخصی که از بانک وام گرفته است نتواند قسطها را بپردازد، بیمه آن را پرداخت خواهد کرد.
4-بیمه اسبهای مسابقه:اگر اسبهای مسابقه بیمار شوند، هنگام جابهجایی آسیب ببینند، بیمار شوند و یا در مسابقه دچار نقص عضو شوند و تلف گردند، در این صورت بیمه طرف قرارداد جبران خسارت خواهد کرد.
5-بیمه شترمرغ:این بیمه شترمرغهایی را شامل میشود که دارای سن 3 تا 15 سالگی باشند. در صورت بروز بیماری، حادثه برای این موجود، برخورد صاعقه، تلف شدن، بیمه خسارت ایجاد شده را جبران خواهد کرد.