اکثریت مردم با خرید و فروش خودرو در طول زندگی خود برخورد کرده یا خواهند کرد و شاید برای بسیاری این سوال پیش آید که بعد از تعویض پلاک تکلیف بیمه نامه شخص ثالث خودرو که با پلاک قبلی برای مالک جدید صادر شده است، چیست؟
بیمه شخص ثالث تنها بیمه اجباری برای صاحبان خودرو است که یکی از انواع بیمه های مسئولیت محسوب می شود و راننده را در مقابل صدماتی که به اشخاص دیگر وارد می شود، بیمه می کند. در راهنمای جامع بیمه شخص ثالث به طور کامل به جزییات این بیمه پرداخته ایم
ذکر این موضوع خارج از اهمیت نیست که به هنگام تعویض پلاک خودرو داشتن بیمه نامه شخص ثالث و برگه تاییدیه معاینه فنی اجباری و ضروری است. نداشتن بیمه شخص ثالث به هنگام تعویض پلاک باعث بروز مشکلاتی از جمله توقیف خودرو توسط ماموران راهنمایی و رانندگی می شود که برای رفع توقیف بایستی بیمه نامه شخص ثالث را خریداری نمود و مراحل اداری آن را طی کرد.
در اسفند ماه 1399 بیمه مرکزی قوانین جدیدی را برای بیمه گذاران تعیین نموده است. این قوانین کمک می کنند بیمه شخص ثالث بهتر و با دقت بیشتری ثبت شد و حق بیمه افرادی که قصد فروش خودروی خود را دارند از بین نرود. این قوانین به منظور راننده محور بودن بیمه شخص ثالث اعمال می شود.
مهم ترین قانونی که از 4 اسفند 99 اجرا می شود، قانون عدم انتقال تخفیفات خودرو به خودروی جدید می باشد. طبق این قانون افرادی که صاحب خودرو هستند وقصد فروش وسیله نقلیه خود را دارند می توانند تخفیفات بیمه را برای خودشان حفظ کنند. همچنین می توانند این تخفیفات بیمه را به وابستگان خود از جمله پدر، مادر، همسر یا فرزندان خودشان منتقل کنند و از این تخفیفات بهره مند شوند. در قانون قبلی هنگام فروش تمامی تخفیفات بیمه فروشنده به صاحب جدید خودرو منتقل می شد و این موضوع به ضرر فروشنده تمام می شد. در عوض صاحب جدید ماشین از تخفیفات بیمه بهره مند می شد و سود می کرد. اما اکنون با اجرایی شدن قانون جدید، فردی که قصد فروش ماشین خود را دارد به راحتی می تواند تخفیفات بیمه خود را نگه دارد و اگر خودروی جدید خریداری کرد از آن استفاده نماید
بنابراین طبق قوانین جدید در صورتی که مالکیت یک خودرو به صورت قطعی منتقل شود، دارندگان وسایل نقلیه میتوانند پیش از اتمام بیمه نامه و فروش خودرو، تخفیفهای بیمهای خودروی فروخته شده را فقط به بستگان درجه یک خود یعنی پدر، مادر، همسر و ... انتقال دهند. برای انجام انتقال تخفیفات بیمه نامه باید شروط زیر رعایت گردد:
بعد از آنکه پلاک خودرو تعویض شد، تخفیفات بیمه نامه قبلی به خریدار منتقل نمی شود و براساس قوانین جدید دیگر بیمه نامه مربوطه پس از فروش خودرو برای پلاک جدید معتبر نمیباشد.
نکته 1: حق بیمه شخص ثالث مالک جدید خودرو با احتساب تخفیفات عدم خسارت انتقالی محاسبه می شود.
نکته 2: هنگام انتقال مالکیت یا بعد از آن اگر صاحب قبلی خودرو یا بستگان آن در دسترس نباشد، تخفیفات بیمه نزد بیمه و در سوابق بیمه گذار و در بیمه مرکزی نگهداری می شود.
بعد از تعویض پلاک خودرو در صورتی که صاحب پلاک جدید تخفیفات بیمه شخص ثالث از قبل داشته باشد برای این خودرو هم ثبت می شود، در غیر اینصورت تخفیفات بیمه از صفر محاسبه می شود وخریدار باید برای خرید بیمه شخص ثالث جدید اقدام نماید.
گاهی اوقات افراد اقدام به تغییر نام مالک و شماره پلاک خودرو تا پایان اتمام بیمه نامه نمی کنند که از جهت تعهدات شرکت بیمه مشکل پیش خواهد آمد، چرا که شرکت بیمه موظف است در صورت تصادف خودرو بیمه شخص ثالث را بر اساس اطلاعات پلاک خودرو محاسبه کند، بنابراین بیمه شخص ثالث مالک قبلی خودرو به مالک جدید خودرو با پلاکی که در بیمه نامه ثبت نیست، خسارتی پرداخت نمی کند.
با توجه به مطالب بالا پیشنهاد آیریس به شما بیمه گزاران عزیز این است که پیش از فروش و تعویض پلاک خودرو اقدام به تعیین و تکلیف انتقال تخفیفات بیمه نامه نمایید تا از بروز مشکلاتی در آینده جلوگیری کرده باشید.
دقت داشته باشید ک در قوانین جدید، بیمه شخص ثالث کاملا راننده محور شده است. یعنی تخفیفات عدم خسارت و رانندگی، در زمان فروش خودرو به فرد خریدار منتقل نمی شود. اگر فرد تمایل به فروش خودرو دارد و فعلا قصد خرید خودروی جدیدی ندارد، شرکت بیمه به او گواهی برای حفظ تخفیفات عدم خسارت می دهد. به این صورت فرد تا زمان خرید خودرو جدید می تواند و تخفیفات خود را حفظ کرده و در زمان خرید خودرو، از تخفیفات بیمه شخص ثالث خودروی قبلی خود بهره مند شود.
برای حفظ این تخفیفات هیچگونه محدودیت زمانی وجود ندارد. نکته مهم در این قسمت، یکسان بودن کاربری خودروی قبلی و خودروی جدید است. انتقال تخفیفات بیمه شخص ثالث به صورت کلی تنها با شرایط زیر امکان پذیر می باشد.
نکته: دقت داشته باشید که تخفیفات تعلق گرفته به رانندگان ایمن بالا بوده و تاثیر بسیار زیادی بر کاهش قیمت بیمه شخص ثالث، در زمان خرید دارد. به عنوان مثال: برخی از افراد به دلیل رانندگی خوب و ایمن، شامل تخفیفات بیمه ای شخص ثالث تا 70% می شوند. این افراد طبق شرایط ذکر شده قادر به انتقال بیمه نامه خود می باشند.
در صورت در دسترس نبودن مالک قبلی خودرو و یا بستگان درجه یک آن، تخفیفات بیمه در سوابق وی ثبت شده و در شرکت بیمه مرکزی نگهداری می شود.
برای بررسی و انتقال تخفیفات بیمه نامه شخص ثالث باید مدارکی نظیر: کپی سند خودرو قدیم، کپی بیمه ثالث خودروی قدیم، اصل الحاقیه حذف سوابق خودروی قدیم، اصل و کپی سند خودروی جدید، بیمه نامه خودرو جدید، درخواست بیمه گذار و مدارک شناسایی را به شرکت بیمه ارائه دهید.
در صورت خرید خودروی جدید و تمایل به انتقال بیمه نامه شخص ثالث به آن باید مدارکی نظیر: سند خودروی جدید، درخواست بیمهگذار و مدارک شناسایی، الحاقیه فسخ بیمهنامه قبلی، کپی بیمهنامه قبلی را به شرکت بیمه تحویل دهید.
بر فرض مثال: فردی قصد فروش خودروی خود که شامل تخفیفات بیمه نامه شخص ثالث شده را دارد. تخفیفات بیمه شخص ثالث مالک جدید پس از خریداری خودرو، از صفر محاسبه می شود. البته اگر مالک جدید از قبل شامل تخفیفات بیمه شخص ثالث شده باشد، می تواند برای خودروی جدید خود استفاده کند.
نکته دیگری نیز وجود دارد. بیمه های شخص ثالث به صورت یک سال ارائه می شوند. به همین دلیل معمولا خودرو های خریداری شده دارای بیمه است. مالک جدید خودرو می تواند تا زمان انقضاء بیمه نامه شخص ثالث از آن استفاده کند، اما پس از انقضاء، حتما باید بیمه نامه جدید تهیه کند.
بیمه شخص ثالث به نام فرد درخواست دهنده یا همان بیمه گذار صادر می شود. دقت داشته باشید که لزومی برای صدور بیمه شخص ثالث به نام مالک خودرو وجود ندارد اما طبق قوانین جدید بیمه مرکزی، تخفیفات بیمه صادر شده متعلق به مالک خودرو است و تنها نام بیمه گذار در بیمه نامه درج می شود. یعنی در صورت متفاوت بودن شخص بیمه گذار با مالک، تخفیفات به مالک خودرو تعلق می گیرد. همچنین طبق قوانین و شرایط جدید، افرادی که از خودرو استفاده می کنند باید گواهینامه خود را در سیستم ثبت کنند. ثبت حداقل یک گواهینامه در سیستم اجباری است.
از دیگر قوانین اعمال شده برای ثبت و صدور بیمه نامه شخص ثالث می توان به موارد زیر اشاره داشت:
دارندگان خودرو و یا افرادی که از خودرو استفاده می کنند، حتما باید برای ثبت و صدور بیمه نامه شخص ثالث، گواهینامه خود را به شرکت بیمه ارائه دهند. این قانون پس از 4 اسفند به صورت کاملا جدی اجرا می شود.
در زمان ثبت بیمه شخص ثالث، فرد بیمه گذار باید به صورت کامل احراز هویت شود. یعنی تمام مدارک ارائه شده به شرکت بیمه، تماما متعلق به خودش باشد. یکی از مهم ترین موارد، شماره موبایل بیمه گذار به نام خودش باشد. در نهایت بیمه نامه شخص ثالث باید به نام مالک در سامانه ثبت شود.
مدارک مورد نیاز برای صدور بیمه شخص ثالث شامل: اصل کارت ملی مالک خودرو، اصل سوابق بیمه نامه قبلی، گواهینامه مالک خودرو، اصل سند و بنچاق می شود. ارائه بنچاق در افرادی که به تازگی خودرو را خریداری کردند، الزامی می باشد.
با ثبت نشدن بیمه شخص ثالث به نام مالک جدید خودرو مشکل جدی به وجود نمی آید. متفاوت بودن فرد بیمه گذار و مالک جدید خودرو برای پرداخت خسارت های ناشی از حوادث رانندگی، مانعی ایجاد نمی کند. خسارت های وارد شده توسط مالک خودرو (نام ثبت شده در سند) پرداخت می شود.
عوامل متعددی در تغییر شرکت بیمه نامهها بر رضایت فرد بیمه گذار تأثیر میگذارند. برای مثال، ممکن است شما یک شرکت بیمه با شرایط مناسبتری پیدا کنید و یا حتی از خدمات شرکت فعلی خود رضایت نداشته باشید. همه این موارد باعث میشوند که افراد در انتخاب خود نجدید نظر کنند. بنابراین، در این بخش قصد داریم راه تغییر شرکت بیمه نامه شخص ثالث را توضیح دهیم. در تمامی موارد مذکور شما میتوانید با ارائه کارت خودرو و بیمه نامه قبلی خود به شرکت جدید بیمه نامه شخص ثالث جدیدی را از آن شرکت خریداری نمایید. در ضمن باید توجه داشت که تحت هر شرایطی همه تخفیفهای مرتبط با بیمه نامه شما در زمان انتقال برایتان محفوظ باقی میماند و از این بابت نگرانی نخواهید داشت.
طبق بخشنامه جدید، برای انتقال تخفیفات بیمه شخص ثالث پروسه احراز هویت الزامی می باشد. قوانین جدید در مورد نحوه تعلق سوابق تخفیف عدم خسارت بیمه شخص ثالث به صورت زیرا می باشد:
یکی از سوالاتی که افراد در هنگام مراجعه به مراکز تعویض پلاک مطرح میکنند، این است که آیا بعد از تعویض پلاک، ایا بعد از تعویض پلاک معاینه فنی باطل میشود و باید دوباره برای دریافت مدرک معاینه فنی برای اتومبیل خود اقدام کنند؟
اگر سوال شما هم این است که وضعیت معاینه فنی بعد از تعویض پلاک چه می شود؟ در پاسخ به این سوال باید خدمتتان عارض شویم که خیر؛ چنین کاری نیاز نیست. طبق گفتههای رئیس ستاد مرکزی معاینه فنی خودروهای شهر تهران، افراد بعد از تعویض پلاک، نیازی به دریافت دوباره معاینه فنی نخواهند داشت و مشکلی از این بابت بوجود نخواهد آمد. دلیل این موضوع این است كه معاینه فنی خودروها بر روی VIN خودروها انجام میشود و موضوع تعویض پلاک در این امر دخالتی نخواهد داشت. درضمن این موضوع در برگه معاینه فنی خودروها نیز ذکر شده است که که با کمی دقت میتوان دریافت که معاینه فنی بر روی VIN خودروها انجام میشود.
بنابراین طبق موارد گفته شده، میتوان ادعا کرد؛ پلاک خودرو متعلق به شخص راننده و VIN متعلق به اتومبیل میباشد و تأثیری بر روی معاینه فنی انجام شده نخواهد داشت. علاوه بر این ذکر این نکته نیز قابل توجه میباشد، طبق گفته رئیس ستاد مرکزی معاینه فنی خودروهای شهر تهران دارندگان خودروها برای جلوگیری از ثبت تخلف و اعمال قانون تا لینک شدن اطلاعات پلیس و وزارت کشور در سامانه یکپارچه معاینهفنی (سیمفا) به مدت 48 ساعت از خودروی خود استفاده نکنند. بعد از گذر از این دوره زمانی مشکلی برای استفاده از خودروی شخصی بوجود نخواهد آمد.
در هنگام فرایند تعویض پلاک یک خودرو، یکی از سوالات افراد متقاضی، بحث کارت اتومبیل میباشد و اینکه چه نکاتی در این باره وجود دارد؟
در هنگام مراجعه به مراکز مرتبط با تعویض پلاک یکی از مدارکی که باید هنگام اجرای فرایند تعویض به همراه داشته باشید، همین کارت شناسایی خودرو خواهد بود. بنابراین باید توجه داشت که بدلیل اینکه شماره پلاک خودرو جزو راههای شناسایی خودرو بشمار میرود و متعلق به خودرو است، تغییراتی که در این زمینه رخ میدهد باید در کارت شناسایی خودرو اعمال گردد.
کارت جدید ماشین به طور معمول بعد از اتمام فرایند صادر شده و طبق اطاعاتی که در مراحل ثبت نام وارد میشود به فرد گیرنده ارسال میشود. در این رابطه یکی از مسائل مهم نحوه پیگیری کارت میباشد که در ادامه توضیح خواهیم داد:
به طور کلی بعد از اتمام فرایند و تعیین شماره پلاک خودرو، میتوانید با مراجعه به سامانه رهگیری مرسولات پستی، فرایند ارسال کارت خودروی خود را پیگیری کنید؛ در ضمن توجه داشته باشید که اطلاعاتی که درباره محل سکونت خود وارد میکنید کاملاً صحیح و واضح نوشته شود تا در این فرایند اختلالی رخ ندهد. البته باید توجه داشت که برای پیگیری صدور کارت خودرو راههای دیگری نیز وجود دارد که چند مورد را برایتان ذکر خواهیم کرد:
موارد زیادی در امر صدور و دریافت کارت دخیل هستند و نمیتوان زمان دقیقی برای دریافت کارت خودرو تعیین کرد. به طور کلی در حدود ده روز مرکز صدور کارت شناسایی، کارت را صادر میکند ولی ممکن است در حدود حتی دو ماه طول بکشد تا این کارت به دست شما برسد. همانطور که در بخش قبلی ذکر شد؛ درصورت طولانی شدن فرایند دریافت کارت بعد از تعویض پلاک و یا حتی در زمان خرید خودروی جدید، میتوانید از طریق راههای گفته شده، صدور و ارسال کارت خودروی خود را پیگیری کنید.
با توجه به نکات بالا درباره موضوع صحت و دقت اطلاعات محل سکونت، در صورتی که کارت به آدرس اشتباهی ارسال شود و یا در هنگام مراجعه فرد دریافت کننده حضور نداشته باشد؛ کارت برگشت میخورد. اداره مربوطه موظف است تا 3 مرتبه ارسال را انجام دهد. در صورت ناموفق بودن این موضوع، بعد از آن اداره پست موظف است تا 3 ماه کارت را نزد خود نگهداری کند و بعد از آن مسئولیت این موضوع با مراجعه حضوری فرد گیرنده به اداره پست انجام خواهد شد و در آخر نیز افراد برای اطالاعات بیشتر میتوانند به دفاتر خدمات پلیس+10 مراجعه نمایند.
از جمله مواردی که به وفور شاهد آن هستیم تصادفات و وقوع رخ دادهایی در زمینه حمل و نقل، توسط افرادی است که وسیله نقلیه به آنها تعلق نداشته است. بنابراین در این بخش به بررسی وظایف صاحب پلاک خودرو و مسئولیت های وی در این زمینه میپردازیم. در ابتدا باید بیان کنیم که چون پلاک از عوامل شناسایی خودروها میباشد و متعلق به شخص است؛ بنابراین صاحب پلاک به نوعی صاحب اصلی خودرو و مالک آن است که طبق شرایطی باید در زمینه آسیبها و خسارتهای وارده پاسخگو باشد.
در رابطه با این موضوع، این سوال در ذهن بسیاری از مردم به وجود می آید که اگر مالک، خودروی خود را به دست شخص دیگری بدهد و او خساراتی به بار آورد یا مرتکب جرمی شود، چه کسی مسئول آن خواهد بود؟
موضوعی که در این مورد اهمیت دارد این است که برای مثال گاهی اوقات فردی، اتومبیل خود را به شخصی قرض میدهد و یا در هنگام خرید و فروش اتومبیلها افراد به یکدیگر وکالت تعویض پلاک میدهند تا فرایند تعویض پلاک بر عهده فرد خریدار باشد، ولی خریدار با سهل انگاری این امر را به تأخیر میاندازد و با اتومبیل جرمی مرتکب میشود. در تمامی این موارد باید ذکر کنیم که به طور کلی عواقب تمامی اتفاقاتی که توسط دیگران با استفاده از وسیله نقلیه شخصی فردی رخ میدهد؛ بر عهده راننده و یا همان فردی است که جرم را مرتکب شده است. اما اگر فردی بر حسب عمد خودروی خود را به شخصی برای ارتکاب جرم بدهد؛ مالک و صاحب خودرو با شرایطی در وقوع این جرم دخیل است و باید پاسخگو باشد. علاوه بر این موارد در نمونههایی فرد مالک، باید اثبات کند که راننده نبوده و این اتفاق بر حسب عمد رخ نداده است؛ چراکه در مواردی اثبات این امر کار دشواری خواهد بود.
نکته قابل توجه در این امر این است که در صورتی که با یک خودرو تصادف کردید و راننده صاحب خودرو نبود بهتر است از مالک اصلی خودرو طلب خسارت کنید و او را در این زمینه مطلع کنید.
در این مطلب سعی کردیم درباره تمام موضوعاتی که بعد از تعویض پلاک خودرو با آنها مواجه می شوید صحبت کنیم، در صورتی که سوالی دارید در بخش نظرات ثبت کنید، کارشناسان ما پاسخگو خواهند بود
هر کجای ایران هستی آنلاین سفارشتو بده
شروع فرآیند خرید